wtorek, 28 sierpnia 2012

DROBIOWE SZASZŁYKI

Szaszłyki to danie w którym liczy się fantazja! :) Na wykałaczki można nadziać wszystko to co znajdziemy w lodówce i to, na co mamy akurat ochotę! Mogą to być same warzywa, mięso, owoce morza, ect. To od was zależy co się na nich znajdzie.
To również smaczny sposób na grilla, ale nie tylko, ponieważ można je upiec w piekarniku, czy usmażyć na patelni grillowej. 
Tym razem zrobiłam z tym co znalazłam w lodówce, czyli warzywa i filet z kurczaka, a usmażyłam na patelni grillowej!




Potrzebujemy:

1 papryka 
1 cukinia
2 czerwone cebule
kilka większych pieczarek
1 filet z kurczaka
sól morska
świeżo zmielony pieprz
słodka papryka
oliwa z oliwek




Warzywa dokładnie myjemy i kroimy na większe kawałki. Tak samo postępujemy  z filetem drobiowym. Na długie wykałaczki na przemian nakładamy ściśle kawałki warzyw i mięsa. Gotowe szaszłyki posypujemy przyprawami i lekko skrapiamy oliwą. Na rozgrzaną suchą patelnie grillową układamy szaszłyki i smażymy kilka minut obracając z każdej strony, by mięso nie było surowe, a warzywa miękkie. Można podawać je same, ale także z pieczonymi ziemniakami czy ryżem.


Smacznego!





2 komentarze:

  1. Uwielbiam drobiowe szaszłyki i nawet często kupuję w Lidlu już gotowe,dodaję cukinię i paprykę i są super:)wyglądają bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiedziałam,że w Lidlu można kupić gotowe!!!:)

      Usuń