czwartek, 6 września 2012

MUS JABŁKOWY

Uwielbiam wrzesień, jeszcze trochę lata, a gdzieś powoli pojawia się jesień. A co za tym idzie całe bogactwo i różnorodność kolorów i smaków.
Już pisałam,że jabłka są moimi ulubionymi owocami, z każdego gatunki tych owoców można coś ciekawego wyczarować w kuchni.
Mus jabłkowy to idealny dodatek do deserów, drugiego śniadania, ciepłych i zimnych przekąsek. Ja osobiście lubię z ryżem, czy owsianką. Mniam!


Potrzebujemy:
3 jabłka
1 łyżeczka cukru (w zależności od kwasowości jabłek)
1 łyżka soku z cytryny
cynamon
woda



Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na dno rondla wlewamy wodę i wrzucamy pokrojone jabłka. Dodajemy sok z cytryny i odrobinę cukru (ja dodałam waniliowego, własnej roboty). Jabłka prażymy na średnim ogniu przez około 10- 15 minut ciągle mieszając do uzyskania konsystencji musu. Jeśli będzie trzeba dolewamy wodę. Pod koniec prażenia dodajemy odrobinę cynamonu.


Smacznego!




2 komentarze: