piątek, 18 listopada 2011

PIZZA

No i upragniony weekend! Miałam wrażenie, że ten tydzień nigdy się nie skończy, ale na szczęście nadszedł upragniony piątek. Ja czasami tak mam, a zwłaszcza jak na coś czekam. W piątek często robimy pizzę, bo mamy czas na jej zrobienie. Składniki na ciasto można zmniejszyć o połowę, ja robię z całości i połowę ciasta zamrażam. Dzięki temu kolejnym razem przygotowanie pizzy jest szybsze. Także sos, gdy zostaje można go przechować w lodówce kilka dni. A w sezonie gdy pomidory są najsmaczniejsze i tanie pasteryzuję je. Sos nadaje się do wielu dań włoskich. W mojej kuchni nic się nie marnuje ;)


Potrzebujemy:

Ciasto:
700 g mąki
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
25 g drożdży
1/2 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka cukru

Sos:
1 puszka pomidorów
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka octu balsamicznego
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
świeża bazylia (1 łyżeczka suszonej)
1 papryczka chilli (1/2 łyżeczki w proszku)
1/2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka cukru
świeżo zmielony pieprz
sól
oliwa z oliwek

Pozostałe składniki:
tarty ser (mogą być dwa rodzaje), u mnie gouda i mozzarella
pieczarki
szynka
ananas
to co lubimy najbardziej na pizzy




Przygotowujemy ciasto:
500 g mąki przesiewamy do miski, dodajemy olej i sól. Resztę mąki odstawiamy by później zagęścić ciasto. Przygotowujemy rozczyn, drożdże kruszymy obsypujemy cukrem i zalewamy ciepłą wodą. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Po chwili wyrośnięty rozczyn łączymy z resztą składników i dodajemy jeszcze ciepłej wody oraz resztę mąki, tak aby ciasto miało lekką konsystencję. Dokładnie i długo wyrabiamy ciasto. Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. W tym czasie przygotowujemy sos i ulubione składniki na wierzch pizzy.
Przygotowujemy sos:
Pomidory miksujemy na gładką masę. Cebulę drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażamy, by oliwa wchłonęła zapach czosnku. Dorzucamy cebulę i smażymy, aż cebula stanie się miękka i rozpadająca. Dodajemy pomidory i zmniejszamy płomień. Gotując często mieszamy do uzyskania jednolitej masy.Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Gotujemy około 30 - 40 min. na wolnym . Na koniec dodajemy oregano i świeżo zmielony pieprz. 

Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, resztę składników kroimy na mniejsze kawałki, w zależności od upodobań. Nagrzewamy piekarnik na 200 stopni i wstawiamy kamień do pieczenia pizzy (jeśli takiego nie posiadamy na dno piekarnika układamy do góry dnem największą blachę do ciasta, to będzie nasza baza do  pieczenia). Zagniatamy wyrośnięte ciasto, formujemy na 4 części (ja najpierw na 2 bo jedną zamrażam, a następnie jedną która zostaje dzielę na połowę). Formujemy kulki i wałkujemy na okrągłe placki. Rozprowadzamy sos, posypujemy startym serem i dodajemy resztę dodatków według uznania. Pizzę pieczemy około 8 - 10 min.


Smacznego!


2 komentarze: