środa, 29 sierpnia 2012

SERNIK WIEDEŃSKI

Klasyka wypieków, jest naprawdę łatwy w przygotowaniu. A zapach podczas pieczenia jaki unosi się po domu jest nieziemski.
Serniki lubią opadać, ale możemy częściowo temu zapobiec. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, ale ciasto zostawić w środku przez około 20 minut. Po tym czasie lekko uchylić drzwiczki i chwilę odczekać. Warto!





Potrzebujemy:

1 kg twarogu (ja użyłam z wiaderka)
1 budyń waniliowy
8 jajek
125 g miękkiego masła 
1 laska wanilii lub aromatu waniliowego
1 szklanka cukru
ewentualnie bakalie wg uznania



Jajka myjemy i oddzielamy żółtka od białek. Mikserem ubijamy żółtka z cukrem na białą puszystą masę. Ciągle miksując stopniowo dodajemy twaróg, miękkie masło, budyń i ziarenka wanilii. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie drewnianą łyżką mieszamy z masą serową.
Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, sernik przekładamy do przygotowanej tortownicy. Pieczemy w 170 stopniach przez ok. 1 godzinę. Chłodny sernik można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.


Smacznego!

32 komentarze:

  1. dokładnie klasyka i to w przepysznym wydaniu

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam ostatnio identyczny sernik , jest pyszny !

    OdpowiedzUsuń
  3. No i teraz nie wiem... czy zrobić jutro sernik wiedeński czy nowojorski... Twój wygląda taaak kremowo, że nie wiem co będzie z moim wcześniejszym planem ; ) mmm

    OdpowiedzUsuń
  4. Puszysty i lekki, jest częstym gościem na moim stole! A dla takiego sernika warto zmienić plany ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. moze glupie pytanie, ale mam nadzieje,ze ktos odpowie :)
    budyn wsypujemy w proszku czy juz zrobiony??
    dzieki
    A

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W proszku, można użyć mąkę ziemniaczaną

      Usuń
  6. Bardzo delikatny...i przepyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  7. mój się piecze ,narazie wygląda pięknie ,zobaczymy po upieczeniu

    OdpowiedzUsuń
  8. twój serniczek jest piękny, mój stygł w piekarniku i niestety opadł...:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o jej, ale mi też kilka razy opadł, a może za szybko wyjęłaś z piekarnika?

      Usuń
    2. Mąki nie dodajemy, tylko budyń :)

      Usuń
  9. Dziękuję. Dlatego mi sernik nie wyszedł , ponieważ znalazłam na necie przepis z mąką ziemniaczaną i budyniem . Wogóle nie smakował za sernikiem. Mam nadzieję ,że ten będzie pyszny .

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakie masło Pani dodaje ?
    Czy mogę dać Kasię i ją roztopić czy nie bardzo ?

    OdpowiedzUsuń
  11. witam
    proszę o informację jakiej średnicy tortownicę Pani użyła?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. przepraszam,że dopiero teraz odpisuję, ale nie miałam dostępu do internetu, użyłam tortownicę o 24 cm, ale również piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm, tylko wtedy sernik wychodzi niższy! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. tortownica była ok, ale ciasto nie wyszło gdyż wg. przepisu dodałam mąkę ziemn. i budyń.

    OdpowiedzUsuń
  14. wogóle nie smakował jak sernik , tylko jak biszkopt :(

    OdpowiedzUsuń
  15. A czy piecze Pani na termoobiegu?;))
    Z gory dziekuje za odpowiedz.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Termoobiegu nie używam przy pieczeniu sernika. :)

      Usuń
  16. Waśnie się piecze i pachnie cudownie, ciekawe czy po upieczeniu też taki będzie ...Napisze jak skosztuje :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Piekny serniczek,ja kupiłam miks orzechów w Lidliu i myślę że dodajm je do serniczka,własnie zanieżam taki upiec ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  19. zamiast budyniu, ile maki ziemniaczanie dodac?

    OdpowiedzUsuń
  20. Czy do tego sernika nie daje się smietany? Chcę tylko być pewna. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  21. A mi wyszedł surowy w srodku mimo dłuższego pieczenia

    OdpowiedzUsuń
  22. Pyszny. Piekę tylko sernik z tego przepisu. Mój ulubiony...

    OdpowiedzUsuń
  23. Witam. Od paru lat robie pani sernik i jest przepyszny. Ale zawsze go robiłam w tortownicy , moja znajoma chce żebym jej zrobiłam sernik w podłużnej blasze o długości 35 cm . Czy powinnam zrobić z podwójnej porci? Wydaje mi się że będzie niski jeżeli zrobię z jeden . I jezeli tak to czy powinnam zwiekszyc czas pieczenia. Pozdrawiam 😊

    OdpowiedzUsuń
  24. Play Blackjack Online for Real Money at CasinosTopOnline
    Enjoy blackjack online with friends, earn points, and have 강원 랜드 칩 걸썰 fun 1xbet 먹튀 playing real money casino games with your friends. 스포츠 토토 하는 법 We also provide riazotech.com free online 슬롯사이트 casino

    OdpowiedzUsuń