piątek, 31 sierpnia 2012

SPAGHETTI CARBONARA

Jeśli potrzebuję szybko przyrządzić coś do jedzenia, to jest to makaron. Wystarczy go ugotować, dodać sos i już mamy pyszny i ciepły posiłek!
Najlepsze makarony jadłam we Włoszech, dlatego staram się odtworzyć ich smak i aromat. To danie dla tych, którzy nie lubią długo gotować. Więc dziś będzie szybko, smacznie i aromatycznie! Do dzieła!



Potrzebujemy:

400 g suszonego makaronu
150 g świeżego boczku
100 ml śmietany 36% (ewentualnie)
2-3 jajka 
100 g parmezanu (może być inny)
świeżo zmielony pieprz
natka pietruszki





Boczek kroimy w kostkę i smażymy, aż stanie się kruchy. Jajka wymieszać z serem i odstawić. Makaron gotujemy al dente. Do boczku dolewamy śmietanę i chwilę gotujemy, aż sos się zredukuje. Na patelnie wykładamy makaron, następnie masę jajeczną i energicznie mieszamy. Natychmiast zdejmujemy z ognia, by uniknąć jajecznicy. Na koniec dodajemy świeżo zmielony pieprz i natkę pietruszki!


Smacznego!





3 komentarze: