wtorek, 22 listopada 2011

SPOSÓB NA KURCZAKA

Nudy, nudy, nudy...kurczak, a raczej pierś z kurczaka. Żeby temu zaradzić proponuję por! To ten z tych przepisów, które pojawiły się nie wiadomo skąd i od kogo. Wariacja na temat fileta z kurczaka, to taki protest przeciwko rutynie i nudzie. Dla przeciwników pora, polecam np. pieczarki, tarty żółty ser, ect. Dla mnie osobiście ta wersja odpowiada, ponieważ jest bardziej wyrazista i kolorowa. W mojej rodzinie to hit! Ale zielono:)


Potrzebujemy:
 2 pojedyncze filety z kurczaka 
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 pory
sól
świeżo zmielony pieprz
olej do smażenia








Filety myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na niewielkie kawałki. Por myjemy i siekamy. Łączymy oba składniki, dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną i przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie łączymy ze sobą i odstawiamy na godzinę do lodówki. Na patelni rozgrzewamy olej, formujemy kotlety i smażymy na rumiany kolor z obu stron. Na naszym stole często występują w duecie z marchewką :)


Smacznego!






1 komentarz:

  1. Moje kubki smakowe podpowiadają, iż twoje kotleciki są bardzo dobre:P Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń