środa, 8 maja 2013

PIECZONY ŁOSOŚ Z WARZYWAMI

Uwielbiam ryby i mogłabym je jeść codziennie. Goszczą u mnie co najmniej raz w tygodniu, żadna ryba mi niestraszna, jednak największą sympatią darzę łososia. Dziś proponuję pieczonego w folii z warzywami. Cały sekret polega na zamarynowaniu ryby. Warzyw używam takich jakie akurat mam w lodówce, ponieważ nie lubię marnować jedzenia. Ryba pieczona w foli jest świetnym pomysłem, bo również spokojnie można "paczuszkę" położyć na grilla. Łatwa i szybka do przygotowania, jedynie wystarczy rybkę i warzywa "zapakować" i praktycznie piecze się samo... I tak właśnie uwielbiam..



Potrzebujemy:

Marynata:
sok z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka płynnego miodu
1 łyżka sosu sojowego
świeżo zmielony pieprz
1 ząbek czosnku
tymianek, koperek, imbir, bazylia (ilość wg uznania)
Ponadto:
filet z łososia
1 marchewka
1 czerwona cebula
brokuły
czerwona papryka
2 łodygi naciowego selera
zioła prowansalskie
masło





Najpierw przygotowujemy marynatę, do moździerza dodajemy po kolei wszystkie składniki i dokładnie łączymy je ze sobą. Rybę myjemy, osuszamy w ręcznik papierowy i nacieramy marynatą i odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny. 
Warzywa myjemy, kroimy w dowolny sposób i obsypujemy ziołami. 
Na folii aluminiowej układamy łososia, warzywa rozsypujemy wzdłuż fileta po obu stronach. Na wierzch wylewamy pozostałą marynatę i odrobinę schłodzonego masła. Tak przygotowaną rybę dokładnie zawijamy w folię. Pieczemy w 200 stopniach przez około 40 - 45 minut. Można podać z ryżem bądź jako samoistne danie.


Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz