Dorsza w marynacie zielono- cytrynowej można upiec, zapiec w folii aluminiowej w piekarniku, na grillu lub patelni grillowej. Ja wybrałam tą ostatnią formę, ponieważ szybko można uzyskać gotową rybkę. Smaczna i zdrowa! Zapraszam do kuchni!
Potrzebujemy:
2 filety z dorsza
marynata:
garść: natki pietruszki, koperku, szczypiorku
zioła prowansalskie
lubczyk
szczypta imbiru
sól
świeżo zmielony pieprz
oliwa z oliwek
1/2 łyżeczki musztardy Dijon
sok z połowy cytryny
ząbek czosnku
Zioła myjemy, czosnek obieramy i ugniatamy w moździerzu. Dodajemy sok z cytryny, oliwę, musztardę i zioła. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Umytą rybę nacieramy marynatą i odstawiamy na około godzinę.
Patelnie grillową rozgrzewamy (nie używamy tłuszczu) i smażymy z obu stron po kilka minut! Do rybki idealnie pasuje grzybowe risotto!
Smacznego!
Nie jadam ryb ;(
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTo jest blog kulinarny? ? ? Prowadzony chyba przez kowala( nie ujmując kowalom).
OdpowiedzUsuńRyba smażona to nie ryba pieczona, litości...