czwartek, 20 października 2011

CIASTECZKA PÓŁFRANUSKIE

Ten przepis jest ze mną od dobrych paru lat. Jeszcze jak pracowałam w przedszkolu,robiłam je z dziećmi na różne okazje typu festyn przedszkolny, czy Dzień Matki, i zawsze cieszyły się powodzeniem. Uwielbiamy je z herbatą, zwłaszcza w jesienne popołudnia...



Potrzebujemy:
300g mąki
250g masła lub margaryny
2 żółtka
3 łyżki śmietany
jajko 
cukier do posypania



Schłodzone masło siekamy z mąką. Dodajemy żółtka i śmietanę, i wyrabiamy ciasto. Na 2 godz. wkładamy do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na około 0,5 cm grubości. Wycinamy ciasteczka o różnych kształtach i układamy je na blachę. Każde z nich smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w 200 stopniach około 15 min. na złoty kolor.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz