niedziela, 16 października 2011

MUS CZEKOLADOWY Z SALATKA OWOCOWA

Idealny na jesienny sobotni wieczor. Mus slodki ale zarazem lekki i puszysty. Z owocami moim zdaniem tworza idealny duet. W glownej roli wystepuje mus czekoladowy, ale znalazlam kilka owocow, ktore domagaly sie uzycia. I tak oto zrobilam salatke! Owoce w polaczeniu z  czekolada to jest to! M nie przepada za deserami, ale powoli sie przelamuje i ja mu w tym pomagam...



Potrzebujemy na mus:
100 g czekolady deserowej
250 ml smietany kremowki
2 lyzeczki cukru pudru
2 jajka (osobno zoltko i bialko)
1 lyzka masla
2 lyzki brandy
sok z polowki pomaranczy
przyprawa do deserow KAMIS

Jajka umyc i sparzyc. Czekolade rozpuscic w kapieli wodnej z maslem. Nastepnie ubijamy smietane i odstawiamy do lodowki. Rozpuszczona czekolade zostawiamy do przestygniecia. Do letniej czekolady dodac zoltka, brandy i wycisniety sok z pamaranczy.Wszystko dokladnie wymieszac. Bialka ubic na sztywna piane z dodatkiem szczypty soli, delikatnie wymieszac z czekolada i ubita smietana. Zostawic troche smietany do dekoracji. Przelozyc do dwoch filizanek, udekorowac bita smietana i pomarancza. Posypac przyprawa do deserow. Odstawic na godzine do lodowki.



Na salatke owocowa:
banan
kiwi
pomarancza
winogrona
brzoskinie z puszki
cynamon

Ja akurat takie owoce znalazlam w lodowce.Ale Ty mozesz uzyc tych, ktore znajdziesz u siebie lub tych, ktore lubisz najbardziej. Owoce myjemy i kroimy na dowolne czastki. Dokladnie mieszamy oraz posypujemy cynamonem. Odstawiamy do lodowki na ok. 30 min. Mus czekoladowy z salatka zjadamy w mgnieniu oka :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz