sobota, 22 października 2011

PISCHINGER

Czyli wafle przekładane słodką masą kakaową. To taki deser w stylu retro!Nie wiem, jak Oskar Pischinger wpadł na pomysł połączenia chrupkiego wafla z czekoladą..Jedno jest pewne, Oskar trafił w dziesiątkę, bo wafle trafiły do naszych domów.  Uważam, że jest prosty i szybki w wykonaniu. U nas znikają w mgnieniu oka!  







Potrzebujemy:

opakowanie suchych wafli
1  1/2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
pół kostki masła
4-5 łyżek kakao
1  1/3 szklanki mleka w proszku


Do rondla wlewamy mleko, dodajemy cukier, kakao i masło. Gotujemy około 20 min. pod koniec gotowania dodajemy mleko w proszku. Utrzymujemy w stanie lekkiego wrzenia,ciągle intensywnie mieszając. Wafle przekładamy ciepłą masą dociskając każdy następny . Wstawiamy do lodówki, przyciskamy z góry np. drewnianą deską do krojenia, by dobrze się zasklepiły. Chłodzimy 2-3 godziny. Kroimy w trójkąty, lub kwadraty.



Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz