niedziela, 16 października 2011

KREM Z KALAFIORA Z GRZANKAMI


W zupach jest cos magicznego, latem daja uczucie chlodu,ozezwienia (chlodniki),a jesienia, zima rozgrzewaja... Zanim cos ugotuje szukam kilku przepisow, by stworzyc swoj wlasny. Lubie klasyczna kuchnie i oczywiscie czyste szalenstwo w niej, a cos czego nie znosze to vegeta i curry, i tego tu nie znajdziecie. Tworzac kazda potrawe, najpierw sprawdzam zawartosc lodowki i tak bylo, i tym razem.. kalafior...Ale przeciez z jeden rzeczy tez da sie zrobic cos dobrego, prawda?
Prosty,szybki i bardzo syty krem z kalafiora i grzankami. M byl zachwycony..

  Potrzebujemy:
kalafior
2 ziemniaczki
cebula
zabek czosnku
1 l bulionu
sol, pieprz
koperek
maslo
chleb
przyprawy do grzanek: suszony czosnek,ziola prowansalskie, papryka

Chleb kroimy w drobna kostke. Wrzucamy do miski z przyprawiamy i dokladnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy malo i dodajemy przyprawiony chleb. Smazymy, az grzanki zrobia sie chupiace.
Kalafior myjemy i dzielimy na male rozyczki. W rondelku roztapiamy maslo, podsmazamy pokrojona w kostke cebule i czosnek. Dodajemy kalafior ciagle mieszajac ok. 5 min. Nastepnie dokladamy pokrojone ziemniaki i zalewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem do miekkosci warzyw ok. 20 min. Za pomoca blendera calosc dokladnie miksujemy. Dodajemy garsc posiekanego kopru oraz doprawiamy sola i swiezo zmielonym pieprzem.Na wierzch ukladamy zrobione grzanki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz