niedziela, 18 grudnia 2011

ŁAZANKI Z KISZONĄ KAPUSTĄ I PIECZARKAMI

O tej porze roku nie wyobrażam sobie kuchni bez kiszonej kapusty. Zatem w mojej kuchni jest bardzo częstym gościem, lubię jej zapach i smak, pod każdą postacią smakuje fantastycznie. Wiem, że w wielu regionach naszego kraju, ta potrawa gości na stołach wigilijnych. Oczywiście używając suszonych grzybów, a nie pieczarek. U mnie to częsta potrawa, ponieważ jest szybka i naprawdę prosta i smaczna.


Potrzebujemy:
700 g kiszonej kapusty
500 g makaronu typu łazanki
250 g pieczarek (można użyć suszonych grzybów)
200 ml wody
1 cebula
4 łyżki oleju
liść laurowy
sól, cukier
świeżo zmielony pieprz
masło





Kapustę drobno kroimy, zalewamy wodą, dodajemy olej oraz liść laurowy. Gotujemy na małym ogniu do miękkości. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy na niewielkie kawałki. Cebulę drobno siekamy i szklimy na maśle. Do zeszklonej cebuli dodajemy pieczarki i chwilę smażymy, łączymy z kapustą. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowany makaron łączymy z kapustą i pieczarkami, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Łazanki można zapiec w piekarniku, w 200 stopniach przez około 20 min.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz