środa, 7 grudnia 2011

PIECZONE JABŁKA Z SOSEM WANILIOWYM

Jak już wiecie jestem fanką jabłek w każdej postaci... ale przyznam się szczerze, że pieczone robiłam po raz pierwszy. Od pierwszego kęsa to mój ulubiony jesienny deser! Przepis pochodzi z programu Ewy Wachowicz, ja oczywiście zmodyfikowałam go troszkę. Zamiast powideł użyłam dżemu z leśnych owoców, a włoskie orzechy zastąpiły moje ukochane migdały! Zapraszam na dostojne pieczone jabłka w towarzystwie waniliowego sosu :)


Potrzebujemy:

4 jabłka
1/2 łyżeczki cynamonu
4 łyżeczki dżemu z leśnych owoców
garść migdałów
50 ml białego wytrawnego wina

Sos:
2 szklanki mleka
2 łyżeczki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 żółtko





Jabłka myjemy, wydrążamy środek i nacinamy skórkę po obwodzie. Dżem mieszamy z uprażonymi i posiekanymi migdałami i cynamonem. Nadziewamy jabłka i układamy do żaroodpornego naczynia, podlewamy winem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i zapiekamy około 25 min. W tym czasie przygotowujemy sos. Do mąki dolewamy 4 łyżki mleka i dokładnie mieszamy. Resztę mleka gotujemy, dodajemy cukier i mieszamy do momentu aż się rozpuści. Następnie dodajemy miąższ z laski wanilii i żółtko. Wlewamy mleko z mąką intensywnie mieszając. Upieczone jabłka przełożyć na talerz i polać sosem waniliowym.


Smacznego!

1 komentarz:

  1. uwielbiam pieczone jabłka. A chyba jeszcze bardziej ich zapach. Z sosem waniliowym muszą smakować obłędnie :))

    OdpowiedzUsuń