niedziela, 18 grudnia 2011

RISALAMANDE PUDDING RYŻOWY

Święta tuż, tuż... aż mi już ślinka leci na samą myśl o tych dobrociach. Ale tym razem nie nasz tradycyjny świąteczny deser. Risalamande to duński pudding ryżowy z migdałami i ciepłym sosem wiśniowym.  W Danii przygotowuje się go z okazji świąt Bożego Narodzenia. Sekretem świątecznego duńskiego deseru jest krótko ziarnisty ryż i oczywiście migdały, można użyć płatków migdałów lub krojonych w słupki. A do sosu wiśniowego, można dodać odrobinę brandy, ale to wersja tylko dla dorosłych. Sos można zrobić samemu, lub użyć gotowego. Ale zamiast owego sosu można użyć gęstej konfitury wiśniowej!


Potrzebujemy:
130 g krótko ziarnistego ryżu
1 l mleka
szczypta soli
laska wanilii
garść migdałów pokrojonych w słupki
250 g śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
sos wiśniowy 






Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wydobywamy miąższ. Mleko wraz z wanilią zagotowujemy wraz z wanilią  w rondlu. Zmniejszamy płomień i stopniowo dodajemy ryż cały czas mieszając. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy do minimum. Gotujemy około 45 min., do momentu, aż ryż będzie miękki i wchłonie całe mleko. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Śmietanę bijamy z cukrem, wraz z migdałami dodajemy  do wystudzonego ryżu. Polewamy ciepłym sosem wiśniowym.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Najlepszy deser na świecie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Popieram-najlepszy deser jaki jadłam w zyciu😊 polecam

    OdpowiedzUsuń