Babka cytrynowa jest częstym gościem na moim stole, szybkie, mokre i tanie ciasto.
Zapraszam
Potrzebujemy:
4 duże jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
200 g masła / margaryny
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
starta skórka z 1 cytryny
sok z 1/2 cytryny (można dodać więcej)
Całe jajka ubić z 1 szklanką cukru na gęstą, puszystą masę. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlać powoli letnie rozpuszczone masło, dodać sok i skórkę z cytryny. Wymieszać delikatnie i włożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (formę można wysmarować masłem i obrypać bułką tartą).
Pieczemy w 170 stopniach przez około 45 minut. Po upieczeniu można oblać lukrem lub obsypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Też jestem fanką cytrynowych wypieków, są pyszne :)
OdpowiedzUsuń