Ja zawsze używam pełnoziarnistych bułek, dużej ilości świeżych warzyw, grillowanego kurczaka, a sos robię z jogurtu naturalnego lub greckiego, ale śmiało można użyć śmietany. Ilość dodatków zależy od upodobań, więc zapraszam do kuchni!
Potrzebujemy:
Marynata do kurczaka:
1 filet z kurczaka
1/2 papryczki chilli
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki natki pietruszki
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka sosu jasnego sosu sojowego, lub soli
świeżo mielony pieprz
Sos jogurtowy:
Jogurt grecki
1 łyżeczka majonezu
szczypta cukru
sól, pieprz
zioła prowansalskie
opakowanie chlebków pita, u mnie pełnoziarniste
pół czerwonej cebuli
pół świeżego ogórka
pomidor
pół czerwonej papryki
1/4 sałaty lodowej
Najpierw przygotowujemy marynatę, wszystkie składniki mieszamy ze sobą i marynujemy mięso i odstawiamy na minimum pół godziny. Następnie przygotowujemy sos i odstawiamy do lodówki. Wszystkie warzywa koimy. Kurczaka kroimy na kawałki i smażymy na złoty kolor na patelni grillowej. Chlebki, wkładamy do tostera lub mikrofalówki.
Pite otwieramy i smarujemy sosem, wkładamy warzywa i kurczaka i wierzch jeszcze raz polewamy sosem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz