Potrzebujemy:
Marynata:
sok z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka płynnego miodu
1 łyżka sosu sojowego
świeżo zmielony pieprz
1 ząbek czosnku
tymianek, koperek, imbir, bazylia (ilość wg uznania)
Ponadto:
filet z łososia
1 marchewka
1 czerwona cebula
brokuły
czerwona papryka
2 łodygi naciowego selera
zioła prowansalskie
masło
Najpierw przygotowujemy marynatę, do moździerza dodajemy po kolei wszystkie składniki i dokładnie łączymy je ze sobą. Rybę myjemy, osuszamy w ręcznik papierowy i nacieramy marynatą i odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.
Warzywa myjemy, kroimy w dowolny sposób i obsypujemy ziołami.
Na folii aluminiowej układamy łososia, warzywa rozsypujemy wzdłuż fileta po obu stronach. Na wierzch wylewamy pozostałą marynatę i odrobinę schłodzonego masła. Tak przygotowaną rybę dokładnie zawijamy w folię. Pieczemy w 200 stopniach przez około 40 - 45 minut. Można podać z ryżem bądź jako samoistne danie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz