Ja użyłam świeżego makaronu, smakuje jak domowy i dużo szybciej się gotuje. Pycha!
Potrzebujemy:
400 g makaronu tagliatelle
50 g masła
250 ml śmietany 36%
2 trójkąty serka topionego śmietankowego
2 szalotki
100 g parmezanu
mały pęczek pietruszki
1 łyżka oliwa z oliwek
sól
świeżo zmielony kolorowy pieprz
W dużym garnku gotujemy osoloną wodę z łyżką oliwy z oliwek. Do wrzątku dodajemy makaron i gotujemy al dente, zgodnie z opisem na opakowaniu
W między czasie przygotowujemy sos. Szalotki kroimy w drobną kostkę. W dużym rondlu rozpuszczamy masło i dodajemy pokrojoną cebulę. Podsmażamy chwilę, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy śmietanę, serki topione i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez jakieś 4-6 minut, ciągle mieszając, aż sos się zredukuje. Pietruszkę myjemy i drobno siekamy. Sos zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy większą część parmezanu i całą pietruszkę. Do sosu dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy.
Podajemy posypany resztą parmezanu.
Smacznego!
To danie zrobiłam na kolacje, smakowało wszystkim a moja mama jadłaby je codziennie. Rewelacja.
OdpowiedzUsuń