piątek, 10 maja 2013

TAGLIATELLE W SOSIE ŚMIETANOWYM Z PIETRUSZKĄ

Nie koniecznie długie i grube wstążki, ale każdy makaron z tym sosem będzie smakował przepysznie, również podany np. z ravioli. Szybkie, proste i pyszne danie, idealne na obiad, lunch czy kolację, oczywiście do tego schłodzone białe wino.. i już czuję się jak we Włoszech.
Ja użyłam świeżego makaronu, smakuje jak domowy i dużo szybciej się gotuje. Pycha!


Potrzebujemy:

400 g makaronu tagliatelle
50 g masła
250 ml śmietany 36%
2 trójkąty serka topionego śmietankowego
2 szalotki
100 g parmezanu
 mały pęczek pietruszki
1 łyżka oliwa z oliwek
sól
świeżo zmielony kolorowy pieprz





W dużym garnku gotujemy osoloną wodę z łyżką oliwy z oliwek. Do wrzątku dodajemy makaron i gotujemy al dente, zgodnie z opisem na opakowaniu
W między czasie przygotowujemy sos. Szalotki kroimy w drobną kostkę. W dużym rondlu rozpuszczamy masło i dodajemy pokrojoną cebulę. Podsmażamy chwilę, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy śmietanę, serki topione i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez jakieś 4-6 minut, ciągle mieszając, aż sos się zredukuje. Pietruszkę myjemy i drobno siekamy. Sos zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy większą część parmezanu i całą pietruszkę. Do sosu dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. 
Podajemy posypany resztą parmezanu.


Smacznego!


1 komentarz:

  1. To danie zrobiłam na kolacje, smakowało wszystkim a moja mama jadłaby je codziennie. Rewelacja.

    OdpowiedzUsuń