środa, 8 maja 2013

TIRAMISU

Klasyka klasyki.. smak włoskiego deseru przywołuje wakacyjne wspomnienia..
Ciężki, kaloryczny, aromatyczny i przepyszny deser. Ciacho zdecydowanie nie dla dzieci bo mocno zakrapiane włoskim likierem migdałowym i kawą.  Można podać w pucharkach, ale koniecznie mocno schłodzone i z dobrą mocną kawą.


Potrzebujemy:

opakowanie podłużnych biszkoptów
500 g serka mascarpone
2 szklanki espresso
1/2 szklanki cukru pudru
5 jajek
naturalne kakao
 likier amaretto





Zaparzamy kawę i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka myjemy i parzymy gorącą wodą. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na jasny krem i stopniowo dodajemy mascarpone, dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Na koniec dodajemy likier amaretto. 
Każdego biszkopta namaczamy w kawie i układamy w naczyniu jeden za drugim. Na ułożone biszkopty wykładamy połowę kremu i mocno posypujemy kakao. Układamy drugą warstwę biszkoptów i kremu, również posypujemy kakao, można również lekko posypać gorzką czekoladą.
Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Podajemy mocno schłodzone. 


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz