Ciężki, kaloryczny, aromatyczny i przepyszny deser. Ciacho zdecydowanie nie dla dzieci bo mocno zakrapiane włoskim likierem migdałowym i kawą. Można podać w pucharkach, ale koniecznie mocno schłodzone i z dobrą mocną kawą.
Potrzebujemy:
opakowanie podłużnych biszkoptów
500 g serka mascarpone
2 szklanki espresso
1/2 szklanki cukru pudru
5 jajek
naturalne kakao
likier amaretto
Zaparzamy kawę i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka myjemy i parzymy gorącą wodą. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na jasny krem i stopniowo dodajemy mascarpone, dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Na koniec dodajemy likier amaretto.
Każdego biszkopta namaczamy w kawie i układamy w naczyniu jeden za drugim. Na ułożone biszkopty wykładamy połowę kremu i mocno posypujemy kakao. Układamy drugą warstwę biszkoptów i kremu, również posypujemy kakao, można również lekko posypać gorzką czekoladą.
Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Podajemy mocno schłodzone.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz