niedziela, 13 listopada 2011

KURCZAK W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Pieczarki, kurczak i do tego ciasto francuskie, dla mnie super trio. Zawsze mam w zamrażalce płat ciasta francuskiego, bo można na szybko coś ciekawego przygotować. Na naszym stole często gości "francuski warkocz", najczęściej w towarzystwie warzywnego risotto. Sposób zawijania podpatrzyłam w internecie, jest bardzo prosty i elegancko wygląda. A jak smakuje...:) A przepis podaję na 2 osoby!


Potrzebujemy:
250 g piersi z kurczaka
4 duże pieczarki
1 cebula
1 ząbek czosnku
ciasto francuskie
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki koperku
sól, świeżo zmielony pieprz
masło
oliwa z oliwek
roztrzepane jajko




Pierś myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na niewielkie kawałki., obsypujemy ziołami i odstawiamy. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, a pieczarki kroimy proporcjonalnie do kurczaka. W rondlu rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i czosnek, szklimy. Po chwili dorzucamy pieczarki i smażymy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy kurczaka. Możemy użyć patelni grillowej, ale wtedy nie używamy oliwy, tylko wcześniej skrapiamy nią kurczaka. Podsmażonego kurczaka łączymy z pieczarkami i odstawiamy do przestygnięcia. Płat ciasta francuskiego dzielimy na dwie części. Ciasto wystarczy wyjąć z zamrażalki na 15 min. przed faszerowaniem. Płaty ciasta nacinamy wzdłuż boków i przeplatamy na przemian. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20- 30 min.


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz