Potrzebujemy:
250 g piersi z kurczaka
4 duże pieczarki
1 cebula
1 ząbek czosnku
ciasto francuskie
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki koperku
sól, świeżo zmielony pieprz
masło
oliwa z oliwek
roztrzepane jajko
Pierś myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na niewielkie kawałki., obsypujemy ziołami i odstawiamy. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, a pieczarki kroimy proporcjonalnie do kurczaka. W rondlu rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i czosnek, szklimy. Po chwili dorzucamy pieczarki i smażymy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy kurczaka. Możemy użyć patelni grillowej, ale wtedy nie używamy oliwy, tylko wcześniej skrapiamy nią kurczaka. Podsmażonego kurczaka łączymy z pieczarkami i odstawiamy do przestygnięcia. Płat ciasta francuskiego dzielimy na dwie części. Ciasto wystarczy wyjąć z zamrażalki na 15 min. przed faszerowaniem. Płaty ciasta nacinamy wzdłuż boków i przeplatamy na przemian. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20- 30 min.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz