niedziela, 20 listopada 2011

ZUPA KREM Z MARCHWI

Uwielbiam zupy, a tej jesieni królują u nas kremy. Są gorące, rozgrzewające, syte i pełne witamin. Ale to nie oznacza, że tradycyjne zupy odeszły do lamusa. Równie często królują na naszym stole. Nie ukrywam, że kremy robi się zdecydowanie szybciej. Tym razem krem z marchwi z odrobiną imbiru i naszymi grzankami :)


Potrzebujemy:
4 duże marchwie
1 l bulionu
2 duże ziemniaki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka imbiru
natka pietruszki
sól (opcjonalnie)
szczypta cukru
masło
świeżo zmielony pieprz
śmietana (opcjonalnie)
grzanki








Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Marchewkę i ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Do zeszklonej cebuli dodajemy marchewkę i chwilę smażymy, po czym dodajemy ziemniaki. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do miękkości warzyw. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy imbir, szczyptę cukru, ewentualnie sól, koncentrat pomidorowy, świeżo zmielony pieprz. Ewentualnie możemy dodać odrobinę śmietany. Podajemy z grzankami i posiekaną natką pietruszki. 


Smacznego!



4 komentarze:

  1. jesienne rozgrzewanie marchewką..

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo trafne określenie :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam takiej zupy, ale musi być przepyszna. Idealna na takie zimne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierwszy raz zrobiłam taką zupę i to z Twojego przepisu :) Muszę powiedzieć że przepis rewelacja a zupa przepyszna. Mąż skwitował że to była najlepsza zupa-krem jaką do tej pory jadł :)

    OdpowiedzUsuń