Potrzebujemy:
4 duże marchwie
1 l bulionu
2 duże ziemniaki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka imbiru
natka pietruszki
sól (opcjonalnie)
szczypta cukru
masło
świeżo zmielony pieprz
śmietana (opcjonalnie)
grzanki
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Marchewkę i ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Do zeszklonej cebuli dodajemy marchewkę i chwilę smażymy, po czym dodajemy ziemniaki. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do miękkości warzyw. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy imbir, szczyptę cukru, ewentualnie sól, koncentrat pomidorowy, świeżo zmielony pieprz. Ewentualnie możemy dodać odrobinę śmietany. Podajemy z grzankami i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
jesienne rozgrzewanie marchewką..
OdpowiedzUsuńbardzo trafne określenie :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takiej zupy, ale musi być przepyszna. Idealna na takie zimne dni :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz zrobiłam taką zupę i to z Twojego przepisu :) Muszę powiedzieć że przepis rewelacja a zupa przepyszna. Mąż skwitował że to była najlepsza zupa-krem jaką do tej pory jadł :)
OdpowiedzUsuń