Potrzebujemy:
szklanka mąki
2 jajka
3/4 szklanki mleka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
2 łyżki masła
5 jabłek (wystarczą tylko 2 jabłka, ale ja chciałam uzyskać bardzo jabłkowy efekt i się udało)
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Jajka wybijamy, oddzielając żółtka od białek. Do żółtek dodajemy mleko, cukier waniliowy, miękkie masło i mąkę z proszkiem. Masę miksujemy, po czym delikatnie łączymy z bitymi na pianę białkami. Jabłka myjemy, obieramy, oczyszczamy z nasion i ścieramy na tarce o grubych otworach. Dokładnie mieszamy z ciastem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy małe placuszki na złoty kolor. Usmażone układamy na ręczniku papierowym, by pochłonął nadmiar tłuszczu. Układamy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Idealne na ciepło!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz