środa, 29 sierpnia 2012

FASZEROWANE PAPRYKI

Sezon na paprykę to doskonały pomysł na faszerowane papryki.
Wydrążone papryki można również nadziewać serem  fetą, czy tak jak w moim przypadku mięsem mielonym i ryżem. Idealne danie na spotkanie rodzinne lub w gronie przyjaciół!



Potrzebujemy:

500 g mięsa mielonego 
6 kolorowych papryk
1 woreczek ryżu
1 cukinia
1 cebula
1 ząbek czosnku
natka pietruszki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, świeżo zmielony pieprz
zioła prowansalskie
oliwa z oliwek
tarty żółty ser




Papryki myjemy, kroimy paprykę wzdłuż i wydrążamy środek. Gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, czosnek przeciskamy przez praskę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Cebulę kroimy w kostkę, dorzucamy do czosnku i chwilę smażymy. Cukinię myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do cebuli i jeszcze chwilę mieszamy. Dorzucamy mięso mielone i smażymy ok. 10 minut. Na koniec dodajemy ryż, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę farsz, do wystygnięcia. Następnie papryki nadziewamy farszem i wierzch posypujemy żółtym serem. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 40 minut (przykrywamy folią aluminiową, pod koniec zdejmujemy folię by żółty ser się przyrumienił). Papryka powinna być miękka i skórka powinna odchodzić. Papryki można podać z puree ziemniaczanym lub samoistne danie.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz