Serniki lubią opadać, ale możemy częściowo temu zapobiec. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, ale ciasto zostawić w środku przez około 20 minut. Po tym czasie lekko uchylić drzwiczki i chwilę odczekać. Warto!
Potrzebujemy:
1 kg twarogu (ja użyłam z wiaderka)
1 budyń waniliowy
8 jajek
125 g miękkiego masła
1 laska wanilii lub aromatu waniliowego
1 szklanka cukru
ewentualnie bakalie wg uznania
Jajka myjemy i oddzielamy żółtka od białek. Mikserem ubijamy żółtka z cukrem na białą puszystą masę. Ciągle miksując stopniowo dodajemy twaróg, miękkie masło, budyń i ziarenka wanilii. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie drewnianą łyżką mieszamy z masą serową.
Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, sernik przekładamy do przygotowanej tortownicy. Pieczemy w 170 stopniach przez ok. 1 godzinę. Chłodny sernik można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
dokładnie klasyka i to w przepysznym wydaniu
OdpowiedzUsuńrobiłam ostatnio identyczny sernik , jest pyszny !
OdpowiedzUsuńNo i teraz nie wiem... czy zrobić jutro sernik wiedeński czy nowojorski... Twój wygląda taaak kremowo, że nie wiem co będzie z moim wcześniejszym planem ; ) mmm
OdpowiedzUsuńPuszysty i lekki, jest częstym gościem na moim stole! A dla takiego sernika warto zmienić plany ;)
OdpowiedzUsuńmoze glupie pytanie, ale mam nadzieje,ze ktos odpowie :)
OdpowiedzUsuńbudyn wsypujemy w proszku czy juz zrobiony??
dzieki
A
W proszku, można użyć mąkę ziemniaczaną
UsuńBardzo delikatny...i przepyszny:)
OdpowiedzUsuńmój się piecze ,narazie wygląda pięknie ,zobaczymy po upieczeniu
OdpowiedzUsuńtwój serniczek jest piękny, mój stygł w piekarniku i niestety opadł...:(
OdpowiedzUsuńo jej, ale mi też kilka razy opadł, a może za szybko wyjęłaś z piekarnika?
Usuńile mąki dodać ?
UsuńMąki nie dodajemy, tylko budyń :)
UsuńDziękuję. Dlatego mi sernik nie wyszedł , ponieważ znalazłam na necie przepis z mąką ziemniaczaną i budyniem . Wogóle nie smakował za sernikiem. Mam nadzieję ,że ten będzie pyszny .
OdpowiedzUsuńJakie masło Pani dodaje ?
OdpowiedzUsuńCzy mogę dać Kasię i ją roztopić czy nie bardzo ?
witam
OdpowiedzUsuńproszę o informację jakiej średnicy tortownicę Pani użyła?
Pozdrawiam
przepraszam,że dopiero teraz odpisuję, ale nie miałam dostępu do internetu, użyłam tortownicę o 24 cm, ale również piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm, tylko wtedy sernik wychodzi niższy! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńtortownica była ok, ale ciasto nie wyszło gdyż wg. przepisu dodałam mąkę ziemn. i budyń.
OdpowiedzUsuńwogóle nie smakował jak sernik , tylko jak biszkopt :(
OdpowiedzUsuńA czy piecze Pani na termoobiegu?;))
OdpowiedzUsuńZ gory dziekuje za odpowiedz.
Pozdrawiam
Termoobiegu nie używam przy pieczeniu sernika. :)
UsuńNo właśnie nie
OdpowiedzUsuńWaśnie się piecze i pachnie cudownie, ciekawe czy po upieczeniu też taki będzie ...Napisze jak skosztuje :)
OdpowiedzUsuńPiekny serniczek,ja kupiłam miks orzechów w Lidliu i myślę że dodajm je do serniczka,własnie zanieżam taki upiec ;)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńzamiast budyniu, ile maki ziemniaczanie dodac?
OdpowiedzUsuńCzy do tego sernika nie daje się smietany? Chcę tylko być pewna. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńD red te
OdpowiedzUsuńA mi wyszedł surowy w srodku mimo dłuższego pieczenia
OdpowiedzUsuńPyszny. Piekę tylko sernik z tego przepisu. Mój ulubiony...
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki!! :)
OdpowiedzUsuńWitam. Od paru lat robie pani sernik i jest przepyszny. Ale zawsze go robiłam w tortownicy , moja znajoma chce żebym jej zrobiłam sernik w podłużnej blasze o długości 35 cm . Czy powinnam zrobić z podwójnej porci? Wydaje mi się że będzie niski jeżeli zrobię z jeden . I jezeli tak to czy powinnam zwiekszyc czas pieczenia. Pozdrawiam 😊
OdpowiedzUsuńPlay Blackjack Online for Real Money at CasinosTopOnline
OdpowiedzUsuńEnjoy blackjack online with friends, earn points, and have 강원 랜드 칩 걸썰 fun 1xbet 먹튀 playing real money casino games with your friends. 스포츠 토토 하는 법 We also provide riazotech.com free online 슬롯사이트 casino