Najlepsze makarony jadłam we Włoszech, dlatego staram się odtworzyć ich smak i aromat. To danie dla tych, którzy nie lubią długo gotować. Więc dziś będzie szybko, smacznie i aromatycznie! Do dzieła!
Potrzebujemy:
400 g suszonego makaronu
150 g świeżego boczku
100 ml śmietany 36% (ewentualnie)
2-3 jajka
100 g parmezanu (może być inny)
świeżo zmielony pieprz
natka pietruszki
Boczek kroimy w kostkę i smażymy, aż stanie się kruchy. Jajka wymieszać z serem i odstawić. Makaron gotujemy al dente. Do boczku dolewamy śmietanę i chwilę gotujemy, aż sos się zredukuje. Na patelnie wykładamy makaron, następnie masę jajeczną i energicznie mieszamy. Natychmiast zdejmujemy z ognia, by uniknąć jajecznicy. Na koniec dodajemy świeżo zmielony pieprz i natkę pietruszki!
Smacznego!
Zawsze pyszna klasyka. :)
OdpowiedzUsuńI choćby za ten przepis kocham juz Twój blog ;)
OdpowiedzUsuńa miło mi:) ja także lubię ten przepis:)
OdpowiedzUsuń