To całkiem prosty i szybki pomysł na przyrządzenie nieskomplikowanej wersji szarlotki.
Więc zapraszam do kuchni!
Potrzebujemy:
1 opakowanie ciasta francuskiego
3 zielone jabłka
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżki brązowego cukru
3 łyżki mała
sok z 1/2 cytryny
garść płatków migdałów
Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki, a następnie w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Rozwałkowane ciasto wykładamy na foremkę do tarty i posypujemy spód brązowym cukrem. Plasterki jabłek układamy na cieście, tak aby na siebie zachodziły. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i cynamon. Płynną mieszankę rozlewamy na jabłka. Pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut. Na suchej patelni prażymy płatki migdałów. Gorącą szarlotkę wyjmujemy z piekarnika i posypujemy prażonymi migdałami. Polecam z gałką lodów waniliowych.
Smacznego!
Ale pyszności ;)
OdpowiedzUsuńTarta zapowiada sie wspaniale! :-)
OdpowiedzUsuńcieniutkie ciasto i dużo jabłek.. tak jest pysznie
OdpowiedzUsuń