piątek, 31 sierpnia 2012

TARTA JABŁKOWA

Dziś wariacja na temat jabłek. Jabłka  to moje ulubione owoce, a szarlotka to jedno z moich ulubionych łakoci.
To całkiem  prosty i szybki pomysł na przyrządzenie nieskomplikowanej wersji szarlotki.
Więc zapraszam do kuchni!


Potrzebujemy:

 1 opakowanie ciasta francuskiego
3 zielone jabłka
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżki brązowego cukru
3 łyżki mała
sok z 1/2 cytryny
garść płatków migdałów





Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki, a następnie w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Rozwałkowane ciasto wykładamy na foremkę do tarty i posypujemy spód brązowym cukrem. Plasterki jabłek układamy na cieście, tak aby na siebie zachodziły. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i cynamon. Płynną mieszankę rozlewamy na jabłka. Pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut. Na suchej patelni prażymy płatki migdałów. Gorącą szarlotkę wyjmujemy z piekarnika i posypujemy prażonymi migdałami. Polecam z gałką lodów waniliowych.


Smacznego!



3 komentarze: