Sezon na truskawki jeszcze przed nami, a ja chcę trochę wyprzedzić i wyjść przed szereg. Truskawek użyłam mrożonych, pachniało nieziemsko. Oczywiście możecie użyć owoców jakie lubicie i na jakie macie ochotę.
Potrzebujemy:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 szklanka kefiru
3 jajka
cukier waniliowy
1/2 szklanki oleju (u mnie z pestek słonecznika)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
truskawki (ilość wg upodobań)
Kruszonka:
1 łyżka miękkiego masła
3-4 łyżki mąki
3-4 łyżki cukru
trochę cukru waniliowego
W jednej misce mieszamy suche składniki, a w drugiej wszystkie mokre składniki. Następnie mieszamy zawartość obu misek, tak aby dobrze się ze sobą połączyły. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem blaszki. Do miski wsypujemy wszystkie składniki na kruszonkę i tworzymy drobne kuleczki. Na wierzchu układamy owoce i posypujemy kruszonką.
Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystygnięciu ciasto można lekko obsypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Przepyszne!
OdpowiedzUsuń