poniedziałek, 8 kwietnia 2013

SERNIK "DULCE DE LECHE"

Do tego sernika robiłam kilka podchodów, aż wreszcie się zdecydowałam. Żałuję, że tak późno go zrobiłam, bo jest przepyszny. Gdy patrzyłam na przepis miałam obawę, że będzie bardzo słodki, ale jest idealny. Polecam, przepis zaczerpnęłam z książki "Moje wypieki".


Potrzebujemy:

Na spód:

200 g ciastek digestive
60 g roztopionego masła
1/2 łyżeczki cynamonu

Na masę serową:

750 g twarogu  dwukrotnie zmielonego (u mnie ser z wiaderka)
2/3 szklanki cukru
3 jajka
1/2 szklanki śmietany kremówki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
puszka słodkiego mleka skondensowanego 
 2 łyżeczki  ekstraktu z wanilii










Puszkę mleka gotujemy przez 2 godziny, by uzyskać masę kajmakową. Ciastka mielimy na drobny pył, dodajemy letnie roztopione masło i cynamon. Wymieszać, tak aby masa przypominała mokry piasek. Okrągłą formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć ciastka i wyrównać. Na czas przygotowania masy serowej spód schłodzić w lodówce.
Twaróg zmiksować z cukrem na gładką masę, pojedynczo wbijać jajka, ubijając cały czas. Następnie dodać kremówkę, mąkę ziemniaczaną i ekstrakt z wanilii. Wszystko dokładnie zmiksować i otrzymaną masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać 200 g kajmaku i dobrze wymieszać. 
Na gotowy spód wyłożyć masę serową z kajmakiem, następnie resztę dulce de leche z puszki. Na wierzch wylewamy drugą część masy serowej. Patyczkiem wymieszać wszystkie masy, aby powstały esy-floresy.
Piec około godziny w temp. 175 stopniach. Wystudzić, najlepiej zostawić na całą noc w lodówce, uzyska odpowiednią konsystencję.


Smacznego!


3 komentarze: