Potrzebujemy:
Na spód:
200 g ciastek digestive
60 g roztopionego masła
1/2 łyżeczki cynamonu
Na masę serową:
750 g twarogu dwukrotnie zmielonego (u mnie ser z wiaderka)
2/3 szklanki cukru
3 jajka
1/2 szklanki śmietany kremówki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
puszka słodkiego mleka skondensowanego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Puszkę mleka gotujemy przez 2 godziny, by uzyskać masę kajmakową. Ciastka mielimy na drobny pył, dodajemy letnie roztopione masło i cynamon. Wymieszać, tak aby masa przypominała mokry piasek. Okrągłą formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć ciastka i wyrównać. Na czas przygotowania masy serowej spód schłodzić w lodówce.
Twaróg zmiksować z cukrem na gładką masę, pojedynczo wbijać jajka, ubijając cały czas. Następnie dodać kremówkę, mąkę ziemniaczaną i ekstrakt z wanilii. Wszystko dokładnie zmiksować i otrzymaną masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać 200 g kajmaku i dobrze wymieszać.
Na gotowy spód wyłożyć masę serową z kajmakiem, następnie resztę dulce de leche z puszki. Na wierzch wylewamy drugą część masy serowej. Patyczkiem wymieszać wszystkie masy, aby powstały esy-floresy.
Piec około godziny w temp. 175 stopniach. Wystudzić, najlepiej zostawić na całą noc w lodówce, uzyska odpowiednią konsystencję.
Smacznego!
Najlepszy!
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńpycha, mniam...
OdpowiedzUsuń