piątek, 19 kwietnia 2013

PIECZONE ZIEMNIAKI

Dziś pora na pieczone ziemniaki, uwielbiam je pod każdą postacią. Te, które dziś Wam proponuję, nadają się jako dodatek do dania głównego, np. do pieczonego kurczaka, ryby, czy innych mięs. Ale równie dobrze smakują jako osobne danie, wtedy podaję je z sosem jogurtowym, czy po prostu ze śmietaną. Ilość przypraw zależy od osobistych preferencji i upodobań. Koniec gadania, podwijamy rękawy i zapraszam do kuchni.


Potrzebujemy:

 1/2 kg ziemniaków
1 cebulę
sól, pieprz
paprykę w proszku- ostra i łagodna
zioła prowansalskie
rozmaryn
oliwę z oliwek




Ziemniaki obieramy i kroimy na dowolne cząstki. Z cebulą robimy to samo. Warzywa przekładamy do miski,  obsypujemy przyprawami i skrapiamy oliwą. Dokładnie mieszamy, by wszystkie ziemniaki były obtoczone w przyprawach. Przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na jakieś 2 godziny. 
Po upływie tego czasu, ziemniaki przekładamy do nasmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego.  Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Pod koniec pieczenia można włączyć termoobieg. 


Smacznego!


5 komentarzy: