piątek, 19 kwietnia 2013

DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z SEREM

Pamiętam ich smak z dzieciństwa. Od dawna planowałam je zrobić, ale wydawało mi się, że są mega trudne do zrobienia. Lecz okazało się zupełnie inaczej. Prawdą jest, że ciasto drożdżowe jest pracochłonne, ale od czasu do czasu warto. W całym domu pachniało, a po wyjęciu z piekarnika niemal od razu zniknęło kilka. Z tej porcji ciasta wyszło mi 20 serowych bułeczek. Po ostudzeniu część zapakowałam do zamrażalki, ponieważ wszystkich nie zjemy. A po rozmrożeniu będą świeżutkie. Macie trochę czasu, więc zapraszam do kuchni.



Potrzebujemy:

Zaczyn:
50 g świeżych drożdży
pół szklanki ciepłego mleka
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki

Ciasto:
800 g mąki pszennej
pół szklanki cukru
350 g jogurtu naturalnego (może być serek homogenizowany)
70 g roztopionego masła
2 jajka
1 łyżka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
wyrośnięty zaczyn

Masa serowa:
250 g białego sera
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2-3 łyżki cukru
garść rodzynek

1 jajko do posmarowania bułeczek

Lukier:
8 łyżek cukru pudru
2 łyżki wody
sok z cytryny





Drożdże pokruszyć, rozpuścić w mleku, dodać cukier i mąkę. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Jajka ubić z dwoma cukrami i dodać jogurt naturalny. Mąkę przesiać, dodać sól, ubite jajka z jogurtem i wyrośnięty zaczyn. Dobrze wyrobić ciasto. Na koniec dodać letnie masło i wyrabiać. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Jeśli będzie zbyt lepkie można dodać mąkę. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Przygotować masę serową, wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Stolnicę posmarować olejem, rozwałkować na niej wyrośnięte ciasto. Uformować prostokąt, wyłożyć masę serową i dokładnie rozprowadzić. Zwinąć jak roladę i pokroić ostrym nożem w plastry o grubości 2 cm. Ułożyć  na blaszce lekko spłaszczyć, zachowując odstępy. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut.
Wszystkie składniki na lukier wymieszać, gęstość regulować cukrem i wodą. Jeszcze ciepłe bułeczki posmarować lukrem.


Smacznego!



3 komentarze: