Potrzebujemy:
cały kurczak
puszka piwa
cebula
Na marynatę:
5 ząbków czosnku
25 ml octu winnego
50 ml oliwy z oliwek
papryka w proszku, łagodna i ostra
zioła prowansalskie
kilka łyżek piwa
Kurczaka dobrze myjemy. Puszkę otwieramy, jak konserwę, czyli górne wieczko. Wszystkie składniki na marynatę mieszamy ze sobą i dokładnie nacieramy kurczaka. Odstawiamy na 1 godzinę. W puszce zostawiamy połowę piwa, resztą będziemy podlewać kurczaka w trakcie pieczenia. Do puszki dodajemy pokrojoną w cząstki cebulę i na puszkę nadziewamy kurczaka. Pieczemy przez około 1- 1,5 (w zależności od wielkości kurczaka) w 180 stopniach. Co jakiś czas podlewamy piwem. Mój się trochę przypiekł, ale to był celowy zamysł, bo taki smakuje mi najbardziej.
Smacznego!
cudowny! pamiętam jak mama kiedyś takiego robiła - mega soczysty i aromatyczny!
OdpowiedzUsuń