Potrzebujemy:
4 jabłka
1/2 łyżeczki cynamonu
4 łyżeczki dżemu z leśnych owoców
garść migdałów
50 ml białego wytrawnego wina
Sos:
2 szklanki mleka
2 łyżeczki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 żółtko
Jabłka myjemy, wydrążamy środek i nacinamy skórkę po obwodzie. Dżem mieszamy z uprażonymi i posiekanymi migdałami i cynamonem. Nadziewamy jabłka i układamy do żaroodpornego naczynia, podlewamy winem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i zapiekamy około 25 min. W tym czasie przygotowujemy sos. Do mąki dolewamy 4 łyżki mleka i dokładnie mieszamy. Resztę mleka gotujemy, dodajemy cukier i mieszamy do momentu aż się rozpuści. Następnie dodajemy miąższ z laski wanilii i żółtko. Wlewamy mleko z mąką intensywnie mieszając. Upieczone jabłka przełożyć na talerz i polać sosem waniliowym.
Smacznego!
uwielbiam pieczone jabłka. A chyba jeszcze bardziej ich zapach. Z sosem waniliowym muszą smakować obłędnie :))
OdpowiedzUsuń