Potrzebujemy:
500 g cielęciny (ja użyłam wołowiny)
2 cebule
1/4 główki białej kapusty
2 marchewki
seler (kawałek nie zważyłam ile, mniej więcej tyle ile marchewki)
200 g ziemniaków
natka pietruszki
0,5 l bulionu
sól, świeżo zmielony pieprz
olej do smażenia
Mięso myjemy, suszymy za pomocą ręcznika papierowego i kroimy na niewielkie kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, a kapustę szatkujemy. Marchewki, seler i ziemniaki myjemy i obieramy. Marchewki i ziemniaki pokroić w plastry, a seler w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy olej i smażymy mięso, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie warzywa i podsmażone mięso przekładamy do brytfanki. Zalewamy bulionem i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przykrywamy i dusimy około 1,5 godziny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz