wtorek, 13 grudnia 2011

SERNIK KRAKOWSKI

Pomysłów i przepisów na sernik jest niezliczona ilość. Ten, który zagościł u mnie jest dość klasyczny.Pamiętam z dzieciństwa sernik, który piekła moja babcia, z grubym dnem, dodatkiem ziemniaków i dużej ilości różnych aromatów. Wtedy nie należał do moich ulubionych ciast, na szczęście to zamierzchła przeszłość. W dużej ilości od końcowego sukcesu sernika, zależy od samego sera. Więc polecam kupowanie tylko sprawdzonych produktów i do dzieła!


Potrzebujemy:
Ciasto:
250 g mąki
100 g cukru pudru
125 g masła
torebka cukru waniliowego
1 jajko 

Masa serowa:
1 kg twarogu (ja kupuję już zmielony i sprawdzonej firmy)
8 dużych jaj
100 g miękkiego masła
250 g cukru
cukier waniliowy, lub laska waniliowa
3 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g rodzynek 
brandy do namoczenia rodzynek
1 żółtko do posmarowania pasków

Lukier:
150 g cukru waniliowego
1 białko
sok z cytryny










Ciasto:
Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Z ciasta odkroić 1/3 i odłożyć do lodówki. 2/3 ciasta rozwałkować na cienki placek. Wyłożyć nim dno formy i ponakłuwać widelcem. Podpiec w temp. 170 stopniach przez 15 min.
Masa serowa:
Rodzynki namoczyć w brandy. Miękkie masło, 200 g cukru i miąższ z laski wanilii (lub cukier waniliowy) utrzeć na krem, dodając po jednym żółtku i części twarogu. Miksujemy, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą i masa będzie puszysta. Białka ubić na sztywno i pod koniec dodać 50 g cukru. Pianę wmieszać do masy  serowej, razem z mąką ziemniaczaną i rodzynkami. Na podpieczony spód wyłożyć masę serową . Pozostałe ciasto cienko rozwałkować i radełkiem wykroić paski o szerokości 1 cm. Z pasków na serniku ułożyć kratkę i posmarować ją roztrzepanym żółtkiem. Sernik piec około 1 godziny w 180 stopniach.
Lukier:
Wycisnąć sok z cytryny, dodać cukier puder i białko. Utrzeć lukier. Gęstość można regulować cukrem lub gorącą wodą. Wystudzony sernik  lub same paski posmarować lukrem.


Smacznego!

1 komentarz: