Potrzebujemy:
130 g krótko ziarnistego ryżu
1 l mleka
szczypta soli
laska wanilii
garść migdałów pokrojonych w słupki
250 g śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
sos wiśniowy
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wydobywamy miąższ. Mleko wraz z wanilią zagotowujemy wraz z wanilią w rondlu. Zmniejszamy płomień i stopniowo dodajemy ryż cały czas mieszając. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy do minimum. Gotujemy około 45 min., do momentu, aż ryż będzie miękki i wchłonie całe mleko. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Śmietanę bijamy z cukrem, wraz z migdałami dodajemy do wystudzonego ryżu. Polewamy ciepłym sosem wiśniowym.
Smacznego!
Najlepszy deser na świecie!
OdpowiedzUsuńPopieram-najlepszy deser jaki jadłam w zyciu😊 polecam
OdpowiedzUsuń