środa, 19 października 2011

CANNELLONI BOLOGNESE

A kuchnie włoską kocham za bazylię, pomidory i makarony. Z tych trzech produktów można wyczarować proste, szybkie i pyszne danie. Pierwszy raz cannelloni jadłam we Włoszech i ten smak staram się odzwierciedlać... 


Potrzebujemy:
makaron cannelloni
300 g mięsa mielonego
puszka pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku 
świeża bazylia
natka pietruszki
sól, świeżo zmielony pieprz
oregano, chilli
oliwa z oliwek
starty ser (mozzarella,gouda)

Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, lekko podsmażamy. Dodajemy mięso gdy zbrązowieje zalewamy połowę pomidorów z puszki. Dorzucamy posiekaną natkę pietruszki i świeżej bazylii oraz odrobinę chili. Gotujemy na 
"wolnym ogniu" około 15min. Na koniec gotowania przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i oregano. Rurki (wcześniej ich nie gotujemy) nadziewamy farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Pozostałe pomidory miksujemy blenderem, przyprawiamy pieprzem i oregano.Cannelloni zalewamy sosem i posypujemy startym serem. Zapiekamy około 40 min. w 180stopniach. 
       

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz