Potrzebujemy:
1 szklanka ryżu do risotto
1 l bulionu
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
100 g parmezanu
świeżo zmielony pieprz
zioła prowansalskie
natka pietruszki
oliwa z oliwek do smażenia
warzywa jakie znajdziecie w lodówce, u mnie pieczarki i papryka
Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie. Do zeszklonej cebuli dodajemy suchy i nie ugotowany ryż. Zalewamy winem mieszając czekamy, aż ryż wchłonie wino. Dodajemy po chochelce bulion (wlewamy około 0,5 l) i mieszamy od czasu do czasu. Pieczarki myjemy i kroimy na drobne kawałki, paprykę kroimy w kostkę. Do gotującego ryżu dodajemy warzywa dolewając bulion, aż ryż wchłonie bulion. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i ziołami prowansalskimi, natką pietruszki. Najlepiej jest przygotowywać risotto tuż przed podaniem, aby było świeże i smaczne.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz