poniedziałek, 31 października 2011

RISOTTO Z WARZYWAMI

Marzy mi się ogródek, nawet taki malutki, a w nim kącik zielarski, pietruszka, kolendra, bazylia, mięta czy koper... mhy... już czuję ten piękny zapach. Ale póki co korzystam  z dobrodziejstw sklepowych ;) Risotto jest jednym z moich ulubionych dań dlatego, że po pierwsze to włoskie danie, a po drugie mogę zawsze szaleć i wrzucać co mi się podoba. Aby risotto było naprawdę risottem, musi mieć odpowiednią konsystencję. Ziarenka ryżu jędrne od środka, nieposklejane i otoczone miękką otoczką, wydzielającą skrobię i zagęszczającą sos. Risotto może być osobnym daniem serwowanym z kurczakiem, rybą czy owocami morza, a także dodatkiem do dania głównego. Ja najczęściej robię je z warzywami (to dobra alternatywa na resztki niechcianych warzyw) w roli głównej z kurczakiem czy rybą :)





Potrzebujemy:

1 szklanka ryżu do risotto
1 l bulionu
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
100 g parmezanu
świeżo zmielony pieprz
zioła prowansalskie
natka pietruszki
oliwa z oliwek do smażenia
warzywa jakie znajdziecie w lodówce, u mnie pieczarki i papryka


Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie. Do zeszklonej cebuli dodajemy suchy i nie ugotowany ryż. Zalewamy winem  mieszając czekamy, aż ryż wchłonie wino. Dodajemy po chochelce bulion (wlewamy około 0,5 l) i mieszamy od czasu do czasu. Pieczarki myjemy i kroimy na drobne kawałki, paprykę kroimy w kostkę. Do gotującego ryżu dodajemy warzywa dolewając bulion, aż ryż wchłonie bulion. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i ziołami prowansalskimi, natką pietruszki. Najlepiej jest przygotowywać risotto tuż przed podaniem, aby było świeże i smaczne.


Smacznego!















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz