sobota, 22 października 2011

FETTUCCINE Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM

Sobota zawsze jest zwariowana.. sprzątanie, zakupy, chwila oddechu, kawa.. I wtedy dopada nas głód! W takich sytuacjach ta potrawa jest rewelacyjna. W ciągu 15 min. mamy coś smacznego i sytego! Bardzo charakterystyczny smak, wędzony łosoś króluje!







Potrzebujemy:
200 g wędzonego łososia
200 g makaronu fettuccine - grube wstążki
1/2 szklanki śmietany kremówki
1/2 szklanki mleka
1 łyżka masła 
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego koperku
świeżo zmielony pieprz


Makaron gotujemy w osolonej wodzie (ja kupuję surowy gotuje się go 2 min.).Masło rozpuszczamy na patelni. Wlewamy śmietanę i mleko. Gotujemy chwilę, płyn musi się zredukować i lekko zgęstnieć. Dodajemy pokrojonego  w małe kawałki łososia i mieszamy. Wsypujemy zieleninę i przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Makaron bezpośrednio z wody przekładamy na patelnię i wszystko mieszamy. Dekorujemy koperkiem.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz