Jesienią u nas zawsze królują zupy, w tym sezonie mamy ochotę na kremy! Cukinia jest częstym gościem w naszej lodówce, używana często w zapiekankach. Ale tym razem po raz pierwszy wystąpiła w formie zupy..
Potrzebujemy:
1/2 l bulionu warzywnego
2 cukinie
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki śmietany / jogurtu
natka pietruszki
szczypta cukru
bazylia
sól
świeżo zmielony pieprz
masło/ oliwa z oliwek
grzanki
Cukinię obieramy i kroimy w kostkę. Cebule i czosnek siekamy, podsmażamy na maśle.Dodajemy cukinię i chwilę smażymy. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości warzyw. Za pomocą blendera dokładnie miksujemy zupę. Dodajemy śmietanę, bazylię i dużą garść natki pietruszki. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Krem serwujemy z grzankami.
Smacznego!
Podoba mi się dekoracja z główki cukinii :)
OdpowiedzUsuń