piątek, 21 października 2011

ZAPIEKANE ZIEMNIACZKI Z BOCZKIEM I SADZONYM JAJKIEM

Jesień to moja ulubiona pora roku!Bardzo kolorowa! Na mnie działa pobudzająco, mam głowę pełną pomysłów! Uwielbiam spacery, przejażdżki rowerowe, one działają na mnie inspirująco. A po takich wyprawach mam zawsze ochotę na coś dobrego! Przepis to fantazja naszych kubków smakowych! Niby nic, a jednak coś!  






Potrzebujemy:

500 g ziemniaków
1 cebula
ząbek czosnku
250 g boczku
2 jajka
zioła prowansalskie
natka pietruszki
lubczyk
papryka
świeżo zmielony pieprz
ser żółty



Ziemniaki obieramy i kroimy na niewielkie kawałki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie około 15 min. Boczek smażymy wraz z cebulą i czosnkiem. Wszystko razem mieszamy i przyprawiamy. Ziemniaczki przekładamy do natłuszczonego żaroodpornego naczynia. Posypujemy startym żółtym serem, wybijamy jajka i ozdabiamy natką pietruszki. Pieczemy 15 min. w 200 stopniach. Idealnie komponuje się z kwaszoną kapustą.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz