Potrzebujemy:
2 jajka
1 łyżeczka cukru
1 szklanka mleka
1 szklanka wody gazowanej
1 łyżka masła
ok. 2 szklanek mąki
kostka białego sera
2-3 łyżki śmietany (zależy od sera)
2 - 3 łyżeczki cukru
opakowanie cukru waniliowego
rodzynki
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mleko i wodę gazowaną. Wlewamy letnie roztopione masło i mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę , możemy zmiksować mikserem lub porządnie mieszamy łyżką. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wszystko łączymy i delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię i wylewamy ciasto. Smażymy naleśniki na suchej patelni, dlatego do ciasta dodaję rozpuszczone masło, naleśniki są mniej tłuste. W miseczce widelcem rozgniatamy twaróg dodając śmietanę, cukier i cukier waniliowy, oraz rodzynki również wg uznania. Łączymy ze sobą składniki i nadziewamy serem naleśniki. Możemy podawać ze śmietanką lub musem jabłkowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz