Robiąc kulki po raz pierwszy myślałam, że przepis okaże się fiaskiem. Ciasto w fazie tworzenia kulek było bardzo lepkie i rzadkie . Jednak po schłodzeniu okazało się zupełnie inaczej! Zapraszam do odkrywania kuchni od każdej strony! Przepis dla prawdziwych łasuchów, bo jest bardzo słodki :)
Potrzebujemy:
100 g migdałów
4 suche wafle
200 g cukru
1/2 szklanki wody
2 szklanki mleka w proszku
200 g masła
wiórki kokosowe
Migdały zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Wafle kruszymy na drobne kawałki. Cukier gotujemy z wodą i studzimy. Dodajemy mleko w proszku, miękkie masło oraz pokruszone wafle. Wszystko mieszamy robotem i wstawiamy na godzinę do lodówki. Z chłodnej masy formujemy kulki wkładając po 1 migdale. Każdą kulkę obtaczamy dokładnie w wiórkach kokosowych i chłodzimy w lodówce. Podajemy mocno schłodzone!
Smacznego!
Też oglądam serial, i absolutnie zgadzam się z Jerzym ;)
OdpowiedzUsuńA kuleczki bardzo smakowite :)
też mnie ten tekst urzekł, ale uważam że jest prawdziwy!
OdpowiedzUsuńKulki świetne, uwielbiam rafaello :)
PS: Świetna idea bloga. Zero profesjonalnych zdjęć, za to dobre przepisy. Brawa dla ciebie. Obserwuję!