piątek, 28 października 2011

KULKI RAFAELLO

Uwielbiam oglądać programy kulinarne, filmy, seriale... Ostatnio w jednym z nich słyszałam, że ten kto nie lubi słodyczy nie jest dobrym człowiekiem. I chyba coś w tym jest! Ale oczywiście traktować to należy z przymrużeniem oka!
Robiąc kulki po raz pierwszy myślałam, że przepis okaże się fiaskiem. Ciasto w fazie tworzenia kulek było bardzo lepkie i rzadkie . Jednak po schłodzeniu okazało się zupełnie inaczej! Zapraszam do odkrywania kuchni od każdej strony! Przepis dla prawdziwych łasuchów, bo jest bardzo słodki :)





Potrzebujemy:
100 g migdałów
4 suche wafle
200 g cukru
1/2 szklanki wody
2 szklanki mleka w proszku
200 g masła 
wiórki kokosowe


Migdały zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Wafle kruszymy na drobne kawałki. Cukier gotujemy z wodą i studzimy. Dodajemy mleko w proszku, miękkie masło oraz pokruszone wafle. Wszystko mieszamy robotem i wstawiamy na godzinę do lodówki. Z chłodnej masy formujemy kulki wkładając po 1 migdale. Każdą kulkę obtaczamy dokładnie w wiórkach kokosowych i chłodzimy w lodówce. Podajemy mocno schłodzone!


Smacznego!




2 komentarze:

  1. Też oglądam serial, i absolutnie zgadzam się z Jerzym ;)

    A kuleczki bardzo smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  2. też mnie ten tekst urzekł, ale uważam że jest prawdziwy!
    Kulki świetne, uwielbiam rafaello :)
    PS: Świetna idea bloga. Zero profesjonalnych zdjęć, za to dobre przepisy. Brawa dla ciebie. Obserwuję!

    OdpowiedzUsuń