czwartek, 27 października 2011

ZUPA KREM Z BROKUŁÓW

Ale pięknie się zrobiło na dworze! Te kolory są obłędne,ale z drugiej strony temperatura powietrza nie zachęca na wychylanie nosa z domu! Na taką pogodę proponuję zieloną zupę! Do tej zupy miałam kilka podejść. Nie raz kupowałam brokuły, ale zawsze w ostateczności robiłam inną potrawę. Aż w końcu zagościła na naszym stole.. Zielono mi..






Potrzebujemy:
1 brokuł
1 cebula
2 ziemniaki
1 marchewka
1 ząbek czosnku
1/2 l bulionu
świeżo zmielony pieprz
  2 łyżki śmietany /jogurtu naturalnego
oregano
masło
ziarna słonecznika
2 kromki chleba


Cebule i czosnek siekamy i podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojoną na małe kawałki marchewkę. Brokuły dzielimy na różyczki. Dokładamy do podsmażonych warzyw, podlewamy bulionem. Ziemniaki obieramy, kroimy w większą kostkę i dodajemy do zupy.Gotujemy do miękkości warzyw. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni, uważając, by ich nie spalić. Na koniec gotowania przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i oregano. Następnie za pomocą blendera miksujemy zupę, dodajemy śmietanę / jogurt i mieszamy. Kromki smażymy na odrobinie masła z obu stron, możemy posypać je ziołami według uznania. Zupę serwujemy z prażonymi ziarnami słonecznika i grzankami.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz